همه کسبوکارها برای ورود به فضای تبلیغات و بازاریابی دیجیتال نیاز به یک نقشه راه دارند. نقشهای که از بهترین مسیر ما را به هدف برساند، چالشهای آن را در نظر بگیرد و به ما در برآورد هزینهها کمک کند. استراتژی دیجیتال مارکتینگ همان نقشه راه است.
دیجیتال مارکتینگ روشها و کانالهای بسیار زیادی دارد؛ شما میتوانید متناسب با کسبوکارتان و اهدافی که دارید، هر یک از این روشها و کانالها را در استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود جای دهید. در این مقاله قصد داریم درمورد استراتژی دیجیتال مارکتینگ و مراحل تدوین آن صحبت کنیم.
استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟
استراتژی دیجیتال مارکتینگ یک برنامه عملیاتی است که نحوه استفاده از یک یا چند کانال بازاریابی آنلاین را برای دستیابی به مخاطبان هدف شرح میدهد. داشتن یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ به شما کمک میکند تا تمامی فعالیتهای بازاریابی آنلاین را در جهت دستیابی به اهداف تجاری خود هماهنگ و همسو کنید. در هر کسبوکاری مسئول طراحی و اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ، مدیر بازاریابی دیجیتال است. در ادامه، مجموعه اقداماتی که باید یک مدیر بازاریابی دیجیتال به همراه تیم خود انجام دهد تا به یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ دست یابد به تفصیل شرح دادهایم.
۱. قبل از اقدام به هر کاری استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود را تدوین کنید.
بر اساس اهدافی که از دیجیتال مارکتینگ دارید و با توجه به روشی که میخواهید به اهداف تعیین شده برسید، یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ روشن و شفاف تهیه کنید. چارچوب استراتژی را بر اساس اهداف و تاکتیکهای اجرایی برنامهریزی و پیادهسازی کنید. بهتر است در همین بخش با مفاهیم برخی کلمات هم آشنا شویم.
اهداف
اهداف چیزی است که میخواهید در پیاده سازی دیجیتال مارکتینگ به آن برسید. به عنوان مثال، افزایش فروش به میزان ۵ درصد یا ایجاد ۲۰۰ ثبت نام برای یک رویداد.
استراتژی
استراتژی رویکردی است که برای دستیابی به اهداف خود از آن استفاده میکنید. این موضوع با مراحل قیف بازاریابی تعریف میشود. شما میتوانید انتخاب کنید که بر آگاهی، علاقه، میل و یا اقدام مشتریان تمرکز کنید؛ انتخاب هریک از موارد ذکر شده، استراتژی شما را تغییر میدهد.
تاکتیک
به مجموعه اقداماتی که با اهداف شما هماهنگ هستند، تاکتیک میگویند. به عنوان مثال، شما به ۲۰۰ سرنخ نیاز دارید یا هدفتان گرفتن ۲۰۰ مشتری جدید است؛ بنابراین برای رسیدن به این هدف ممکن است از یک صفحه فرود به همراه وبینار و شبکههای اجتماعی متناسب با این هدف استفاده کنید.
تنظیم یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ واضح به شما کمک میکند تلاشهای خود را بر زمینههایی متمرکز کنید که به احتمال زیاد باعث رشد کسبوکار میشوند. در بازاریابی دیجیتال، هیچ محدودیتی در اقداماتی که میتوانید انجام دهید وجود ندارد؛ چالش این است که تصمیم بگیرید کدام اقدامات متناسب با اهداف بایستی انجام شود.
۲. مخاطب هدف خود را در دیجیتال مارکتینگ مشخص کنید.
در دیجیتال مارکتینگ، شما میتوانید کمپینهایی را با هدفگذاری بسیار دقیق اجرا کنید؛ حتی میتوانید فراتر از هدفگذاری جمعیتی بروید و تا حد امکان مخاطبان خاص انتخاب کنید. بهعلاوه، میتوانید برای مشتری ایدهآل خود استراتژی دیجیتال مارکتینگ تدوین کرده و آنها را شناسایی کنید.
۳. استراتژی تولید محتوای بسازید.
بر اساس اهداف بازاریابی دیجیتال و مخاطبان هدف خود، یک برنامه محتوا ترسیم کنید. این اقدام باید موضوعات مرتبط به هدف اصلی و مخاطبان انتخابشده را دربر گیرد. در اینجا چهار راه برای تدوین استراتژی محتوای مناسب آوردهایم:
- برای مشاهده سؤالاتی که مردم در موتورهای جستجو میپرسند، (Answer the Public) را بررسی کنید.
- هشتگها را در اینستاگرام جستجو کنید تا ببینید چه موضوعی ترند است.
- به پیشنهادات جستجوی گوگل (Google) نگاه کنید. این نشان میدهد که افراد چه چیزی را مرتبط با کسبوکار شما جستجو میکنند.
- در پینترست جستجو کنید؛ زیرا در آن محتواهای بصری و ویروسی بسیار زیادی توسط کاربران به اشتراک گذاشته شدهاست.
حالا که در رابطه با تولید محتوا صحبت کردیم، پیشنهاد میکنیم مقاله «۶ راه درست ارزیابی تولید محتوا» را نیز بخوانید تا با راههای ارزیابی محتوا نیز آشنا شوید.
۴. کانال ها و تاکتیکهای خود را انتخاب کنید.
پس از شناسایی و تولید محتوای متناسب با مخاطبان نوبت انتخاب کانالهای ارتباطی است. کانالهایی که به احتمال زیاد بهترین نتایج را برایتان به ارمغان میآورند، انتخاب کنید. تمام کانالهای دیجیتالی بالقوه، ابزارها و تاکتیکهایی که میتوانید استفاده کنید را در نظر بگیرید؛ سپس بر اساس استراتژیای که در مرحله اول تدوین کردید، آنها را اولویتبندی کنید. در اولویتبندی به این فکر کنید که هر کانال چگونه به اهداف شما کمک میکند.
۵. شاخصها و معیارهای عملکرد را در دیجیتال مارکتینگ تعیین کنید.
اغلب اوقات، کسبوکارها شروع به اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ میکنند، اما برای پاسخ به این سوال که آیا واقعاً به نتیجه میرسند یا خیر، معیاری ندارند! هر فعالیتی که بر روی آن سرمایهگذاری میکنید باید یک شاخص کلیدی عملکرد یا KPI واضح داشتهباشد که معیار موفقیت شماست. در این مرحله، معیارهای موفقیت هر اقدام را تعیین کنید. معیار هدفی است که میخواهید به آن برسید. به عنوان مثال، در بازاریابی ایمیلی نرخ باز شدن ایمیل میتواند یک KPI یا معیار باشد. در همین راستا شما میتوانید تعیین کنید، برای اینکه این معیار در ذهن شما موفق تلقی شود باید به ۲۵٪ یا بیشتر برسد. با تعیین این معیار، شما میتوانید هر اقدامی که در بازاریابی دیجیتال انجام میدهید را اندازه گیری کنید.
۶. تمامی نکات اجرایی را با جزئیات مشخص کنید.
اگر مراحل اجرایی را به درستی ترسیم نکنید و در اجرا آنها کوتاهی کنید، ممکن است نتایج مورد انتظارتان را دریافت نکنید. کمی وقت بگذارید تا مطمئن شوید که از بهترین شیوه اجرایی استفاده میکنید. بازاریابی دیجیتال به طور مکرر تغییر میکند؛ ممکن است تکنیکهایی که در سالهای گذشته روی آن کار میکردید، نیاز به تغییراتی داشته باشد تا اکنون قابل اجرا و اثرگذار باشد. به خاطر داشته باشید که بهتر است چند کار را به خوبی انجام دهید تا اینکه خیلی از کارها را بد انجام دهید.
۷. تجزیه و تحلیل کنید و نتیجه آن را اجرایی کنید.
یکی از چیزهایی که دیجیتال مارکتینگ را بسیار قدرتمند کردهاست، توانایی چرخش و تنظیم استراتژیهای متفاوت است. شما مجبور نیستید یک برنامه مشخص تدوین کنید و به آن پایبند بمانید. به عنوان مثال، اگر تبلیغی نتیجه نمیدهد، آن را متوقف کنید و خلاقیت جدیدی را امتحان کنید.
تمرکز روی تاکتیکهای بازاریابی دیجیتال میتواند آسان باشد؛ بهطوری که بتوانید هر هفته ایدهها یا ابزارهای جدیدی را ارائه کنید. کلید رشد در دیجیتال مارکتینگ، ایجاد یک برنامه روشن و متمرکز ماندن بر روی آن است. یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ به این معنی است که شما به وضوح میدانید که هر بخش از برنامه بازاریابی دیجیتال شما چگونه به سمت اهدافتان میرود و کسبوکارتا را به جلو میبرد.
در آخر
در این مقاله مراحل و ارکان استراتژی دیجیتال مارکتینگ را بررسی کردیم. برای تدوین یک استراتژی خوب دیجیتال مارکتینگ میتوانید بر اساس این مراحل و دستورالعملها پیش بروید اما اگر نیاز دارید در این راه کسی کمکتان کند ما اینجاییم که در کنارتان باشیم.
آژانس دیجیتال مارکتینگ پندپلاس متشکل از تیمی حرفهای و جوان، ارائهدهنده خدمات دیجیتال مارکتینگ است. شما میتوانید برای دریافت مشاوره برای طراحی استراتژی دیجیتال مارکتینگ با ما تماس بگیرید و یا از فرم مشاوره استفاده کنید.