وفاداری به این معناست که مشتری مایل است برای خریدها و تجربههای متعدد به برند شما بازگردد و از رقبای شما چشمپوشی کند، حتی اگر آن رقبا قیمتهای پایینتری یا خدمات مشابهی ارائه دهند. عموما وفاداری به برند از برقراری ارتباط احساسی برندها با افراد نشات میگیرد. از همین رو میتوان از طریق علم روانشناسی به دلایل وفاداری افراد به برند ها دست یافت.
برخی از مطالعات (و نظرات) نشان میدهد که وفاداری به برند مفهومی در حال مرگ است. برای مثال، ۷۹ درصد از افراد شرکتکننده در یک نظرسنجی، کیفیت را بهعنوان مهمترین تصمیم خرید خود رتبهبندی کردهاند، نه نام برند را. در عصر کنونی، که اطلاعات هزاران محصول رقیب فوری و به طور کامل در دسترس است، جای تعجب نیست که بسیاری از مردم معتقدند وفاداری به برند در حال از بین رفتن است.
اما ظاهرا این حرف آنقدرها هم قطعی نیست، زیرا شواهدی وجود دارد که نشان میدهد که وفاداری به برند به همان اندازه قوی است که قبلا بوده است. برای مثال، ۷۷ درصد از مصرفکنندگان در یک نظرسنجی گفتهاند که بارها و بارها به برندهای مشابه بازگشتهاند. آنها به عنوان “وفاداران به برند” محسوب میشوند که این افراد به یک برند وفادار میمانند، حتی اگر محصول برتری از یک رقیب ارائه شود.
اگر با مفهوم وفاداری به برند آشنا نیستید، میتوانید پیش از خواندن ادامه این مقاله، مقاله «وفاداری به برند چیست و چه اهمیتی دارد؟» را مطالعه کنید.
۳ دلیل روانشناسی وفاداری افراد به برند ها
اگر تحقیقات اخیر را با دقت بیشتری مورد بررسی قرار دهیم متوجه میشویم که دلایل روانشناسی زیادی در پشت وفاداری افراد به برند ها وجود دارد. ما در ادامه قرار است برخی از این دلایل روانشناسی وفاداری به برند را شرح دهیم.
۱. ایجاد حس تازگی
ارائه محصول یا خدماتی که تازگی دارد برای جلب توجه مصرفکننده مهم است. دنیا پر از برندهای مختلف شبیه برند شماست. بنابراین، اگر میخواهید یک مشتری جدید داشته باشید، یا باید محصولی را ارائه دهید که قبلا هرگز ارائه نشده است، یا یک طرح متقاعد کننده ارائه دهید که به طور بالقوه میتواند وفادارانی را از سایر برندهای موجود جذب کند.
علاوه بر این از نظر روانشناسی، یکی از دلایل وفاداری به برند «تازگی» است. زیرا «تازگی» به طور قویتری با خاطرات ارتباط برقرار میکند و با قرارگرفتن مکرر در برابر مشتری، میتواند آشنایی و احساسات مثبت بیشتری خلق کند. وفاداری به برند برای حفظ خود به «تازگی» بستگی ندارد، اما «تازگی» اولین عنصر ضروری است.
۲. تقویت احساسات مثبت
بیشتر روانشناسی انسان حول مفهوم تداعی بنا شده است. وقتی چیزی شیرین میخوریم، ترشح مواد شیمیایی حس خوبی مانند دوپامین را تجربه میکنیم. به این ترتیب، ما یاد میگیریم که غذاهای شیرین را با یک تجربه دلپذیر مرتبط کنیم. وقتی مشعل اجاق گاز داغ را لمس میکنیم، درد را با اجاق گاز مرتبط میکنیم و متعاقباً از تکرار اشتباه خود جلوگیری میکنیم.
بنابراین، درس بازاریابی از این تجربیات دنیای واقعی نشات میگیرد: هنگامی که توجه شخصی را به خود جلب کردید، گام بعدی برای تضمین وفاداری او این است که اطمینان حاصل کنید که برند شما برای آنها احساسات مثبتی خلق کرده است.
این امر فراتر از ارائه یک تجربه خوب به مشتریان است، توجه داشته باشید که شما بایستی احساس خوشایند مثبت را به نوعی با برند خود مرتبط کنید. مجموعه اقدمات مرتبط با این امر میتواند افزایش نام تجاری خود در مکانهای فیزیکی مختلف و استفاده از شعارها و تصاویر جذاب در زمانهای مناسب باشد.
البته همه این موارد زمان میبرد، اما با هر تجربه مثبت، مشتریان شما به شما وفادارتر میشوند.
۳. هویت و قبیله گرایی
ما انسانها یک گونه اجتماعی هستیم و یاد گرفتهایم که با هویتسازی با یکدیگر درگیر شویم. ما یاد گرفتهایم تا حد امکان سرسختانه به هویت اجتماعی خود بچسبیم و در قبیلهگرایی شرکت کنیم (نزدیک شدن به افرادی مثل خودمان و توهین یا دوری از افرادی که شبیه ما نیستند).
بنابراین، استفاده از این هویت و قبیلهگرایی میتواند یک استراتژی خوب و تلاشی برای تضمین وفاداری به برند باشد. اپل در اینجا یک مثال بدنام است: اپل از تصاویر افراد باحال، آرام و رنگارنگ برای نشان دادن نام تجاری خود و شخصیتهای خفه کننده و نامطلوب برای به تصویر کشیدن رقبای خود استفاده میکند. القای حس هویت جامعه (و در این مورد، نخبه گرایی) کلیدی است که مشتریان شما احساس کنند که بخشی از برند شما هستند. هنگامی که مشتریان این احساس را داشته باشند، عملاً از شما جدایی ناپذیر خواهند شد.
راهکارهای روانشناسی در فادارسازی افراد به برند
به عوامل روانشناسی و تاثیرگذار در افراد بیاندیشید. حال به نظرتان چه کاری میتوانید انجام دهید تا مردم به برند شما وفادارتر شوند؟ ما در زیر پنج نمونه که از نظر روانشناسی در افراد تاثیرگذار است آوردهایم. شما میتوانید از این موارد در کمپینهای وفاداری به برندتان استفاده کنید:
- با متفاوت بودن متمایز شوید. شما باید با یک برند قابل توجه شروع کنید که بتوانید آن را از رقبا متمایز کنید. بدون این مرحله، وفاداران سایر برندها دلیلی برای تغییر به برند شما نخواهندداشت.
- بازار هدف خود را بشناسید و به افراد در آن جامعه هدف توجه بیشتری نشان دهید. اگر میخواهید تجربیات و خاطرات مثبت بیشتری به بازار هدف خود بدهید، باید دقیقاً درک کنید که آنها چگونه فکر میکنند و به دنبال چه چیزی هستند. آن را پیدا کنید و به آنها چیزی که میخواهند را بدهید.
- یک سری تجربیات مثبت و نام تجاری را در برند خود بگنجانید. همیشه برند خود را شاداب، ثابت و سرآمد نگه دارید. اگر مشتریان برند شما را از دست بدهند، مهم نیست که تجربه خوبی داشته باشند، آنها شما را فراموش خواهندکرد.
- به مشتریان خود اجازه دهید تا با یکدیگر تعامل داشتهباشند. بهترین راه برای ایجاد یک جامعه، پرورش یک جامعه ارگانیک است. با اجازه دادن به مشتریان خود برای تعامل با یکدیگر، حس قبیلهگرایی را تقویت کنید.
- برند خود را جزء هویت شخصی مشتریان قرار دهید. راهی پیدا کنید تا مشتریان احساس کنند برند شما بخشی از هویت شخصی آنهاست. وقتی این عامل هویت با برند دخیل است، خلاص شدن از شر آن عملا غیرممکن میشود.
نتیجه
در نهایت باید بدانید که وفاداری به برند یک مفهوم از بینرفته در لابلای پیشنهادات متعدد با قیمتهای متفاوت نیست و با استراتژیهای درست و تاثیرگذاشتن بر احساسات افراد، میتوانید وفاداری بیشتر به برند را از علاقهمندترین مشتریان خود به دست آورید. حتی میتوانید به افراد بیشتری این وفاداری را منتقل کنید.
در این مقاله به وفاداری برند و دلایل وفاداری افراد به برندها پرداختیم. اگر شما هم برای وفادار کردن مشتریان خود مصمم هستید و میخواهید درآمدی مطمئن از مشتریان وفادارتان داشته باشید، ما میتوانیم در این راه به شما کمک کنیم. آژانس دیجیتال مارکتینگ پندپلاس متشکل از تیمی حرفهای و جوان، ارائهدهنده خدمات دیجیتال مارکتینگ است. شما میتوانید برای دریافت مشاوره در زمینه برندینگ و مارکتینگ با ما تماس بگیرید و یا از فرم مشاوره استفاده کنید.