امروزه میبینیم که کلماتی نظیر کپیرایت، کپیرایتر و کپی رایتینگ میان کاربران استفاده زیادی دارد. اما نکته جالبی که در بسیاری از موارد به چشم میخورد این است که از این کلمات در جایگاه درستی استفاده نشده و بسیاری از کاربران از معنی صحیح این کلمات و تفاوت آنها آگاهی درستی ندارند. در این مقاله قصد داریم در جهت رفع این مشکل به توضیح مفهوم کپی رایت و تفاوت آن با کپی رایتینگ و کپی رایتر بپردازیم.
فهرست مطالب کپی رایت (Copyright) چیست؟ کپی رایتینگ (Copywriting) چیست؟ کپی رایتر (Copywriter) به چه معناست؟ جمعبندی |
کپی رایت (Copyright) چیست؟
کپی رایت به حق قانونی امتیاز آثار ادبی، هنری، علمی و غیره گفته میشود. به عبارت سادهتر کپی رایت همانطور که از نام آن پیداست به حق کپی گفته میشود. این بدان معناست که سازندگان اصلی محصولات و هرکسی که دارندگان حق امتیاز اصلی به آنها مجوز بدهند، تنها کسانی هستند که حق انحصاری تکثیر اثر را دارند.
کپی رایتینگ (Copywriting) چیست؟
کپی رایتینگ فرآیند نوشتن مطالب بازاریابی و تبلیغاتی متقاعدکنندهای است که افراد را به نوعی اقدام مانند خرید، کلیک کردن روی یک لینک، کمک مالی یا ارسال اطلاعات جهت دریافت مشاوره و اقداماتی از این قبیل تشویق میکنند.
این مطالب میتوانند شامل تبلیغات کتبی که به صورت چاپی یا آنلاین منتشر میشوند باشند یا شامل تبلیغات گفتاری شوند مانند متنی که برای ویدیوهای تبلیغاتی استفاده میشود.
متنی که برای این موارد استفاده میشود بعنوان “کپی ” شناخته میشود و به همین دلیل است که به این فرایند “کپی رایتینگ” گفته میشود.
شاید متوجه این موضوع نشده باشید، اما امروزه کپی رایتینگ تقریبا در همه جا استفاده میشود.
در واقع حتی اگر در همین لحظه صندوق ایمیل خود را باز کنید، حداقل چند نمونه از کپی رایتینگ را مشاهده خواهید کرد. ایمیلهایی مانند تبلیغات رستوران، کاتالوگها، جمعآوری کمکهای مالی از سازمانهای خیریه یا ایمیلهای فروش محصولات و خدمات مختلف همه و همه شکلهای مختلفی از کپی رایتینگ هستند.
البته دنیای کپی رایتینگ بسیار فراتر از این موارد است. بیشتر مطالبی که روزانه به صورت آنلاین میخوانید مانند صفحات وب، هر فرمی که در آن ثبت نام میکنید و حتی ایمیلهایی که پس از ثبت نام دریافت میکنید نیز انواعی از کپی رایتینگ هستند.
حتی میتوانید چیزهایی که در طول روز میبینید یا میشنوید را نیز نوعی کپی رایتینگ گفتاری و دیداری تلقی کنید. مواردی مانند تبلیغات تلویزیونی، بررسی محصول در یوتیوب و حتی ویدیوهای کوتاه “نحوه” استفاده از یک محصول، همگی نمونههایی از این نوع کپی رایتینگ هستند.
بیشتر بخوانید
کپی رایتر (Copywriter) به چه معناست؟
کپی رایتر یک نویسنده است که مسئولیت نوشتن متن یا کپی آن برای استفاده در بازاریابی و موارد تبلیغاتی را بر عهده دارد.
ممکن است چیزهای مختلفی در مورد نویسندگان و کپی رایتر شنیده باشید، مثلا این که نویسندگان با این استعداد به دنیا میآیند و نمیتوان “نوشتن” را یاد گرفت. یا شاید شنیده باشید که هیچ مهارتی در نوشتن وجو ندارد و هر کسی میتواند آن را انجام دهد.
زمانی که صحبت از کپی رایتینگ میشود هیچ یک از این موارد صحت ندارد.
کپی رایترها نویسندههایی هستند که حرفه خود را آموخته و با تمرین زیاد در آن حرفهای شدهاند. میتوان گفت تقریبا کسی وجود ندارد که با استعداد نوشتن یک نسخه کپی عالی یا کپی رایتینگ به دنیا آمده باشد، اما قطعا میتوان گفت کپی رایتینگ مهارتیست که میتوان با تمرین و پشتکار آن را یاد گرفت.
بیشتر بخوانید
جمعبندی
امیدواریم با توجه به مطالبی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، به تفاوت میان کپی رایت، کپی رایتینگ و کپی رایتر پی برده باشید. همانطور که پیشتر گفته شد کپی رایت به حفظ حق مادی و معنوی اثر گفته میشود در حالی که مفاهیم کپی رایتینگ و کپی رایتر مربوط به تولید محتوای بازاریابی و تبلیغاتی بوده و تقریبا هیچ ارتباطی به مورد اول ندارند.